okt 23 2013

Afsluiten seizoen: zelfstart examen

Publicatie van at 20:22 in Bijzonder

Vandaag weer een bijzondere dag gehad. Na een aantal pogingen, om deze dag te organiseren (vliegtuig, examinator, vliegweer…), is het vandaag zo ver. Ik ben twee jaar geleden begonnen met de voorbereiding van mijn zelfstart examen. Een lange tussenperiode volgde. Dit jaar geprobeerd een aandeel in een DG400 aan te schaffen, maar niet gelukt. Ik had naast het zweefvliegen ook tijd en geld geïnvesteerd in TMG vliegen. Vandaag kon ik de investering ten gelde maken…. -);
Ik hoop ook dat mijn ervaring met motorbediening (turbo) van de Ventus 2ct en de DuoDiscus-T me van pas komt. We shall see.

Voorbereiding

De afgelopen 2 weken heb ik dagelijks het handboek van de DG500M gelezen. Maar ook het document A Guide to Self-Launching Sailplane Operation van Eric Greenwell geeft een breed overzicht van de aspecten van de zelfstart. Daarnaast had ik van een collega vlieger op de TABOE (training aan beginnende overlandvliegers) dagen, een prachtige DG500M checklist gekregen. Een handig hulpmiddel voor het leren van de procedures.

DG500M

Ik ben erg blij dat het vandaag mogelijk is om met de DG500M te vliegen, van de eigenaren (o.a Wibro en Harrie), voor mijn examenvluchten.
dg500m
Naast de dagelijkse inspectie, nemen we extra tijd om de inspectie van de motor te doen. Handboeken lezen is leuk. Praktijk is nog leuker, maar zeker belangrijk.

Het weer – stevige wind

Op het informatiebord stond het…. Stevige wind.
dagrapport_23okt2013
Dat hebben we ervaren. We hadden meer baanlengte nodig dan normaal, maar ook het starten was behoorlijk bumpie. Je moest vandaag echt het koppie er bij houden. Ik was erg blij met mijn TMG ervaring.

Start

Het starten ging goed. Tip van de grond. Rijden op hoofdwiel. Loskomen en snelheid opbouwen. Daarna klimmen. Hieronder: vlak voor de start….. en weg.
start_dg500m

Landing

Bij één van de landingen is de oefening “landen met draaiende motor” gedaan. Geen gekke belevenis, als je TMG gevlogen hebt. Ging allemaal goed….
landing_motor_uit

Volgend jaar

Harrie, Wibro en Eddy bedankt! Ik kan terugkijken op een prachtige dag en nu vooruit kijken naar volgend jaar. Vol verwachting klopt het hart wat ik met de zelfstart aantekening ga doen -);.

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply