jul 13 2011

De onderwereld en bovenwereld bij het overland vliegen

Publicatie van at 16:04 in Overland,Terlet

Vandaag heb ik mijn oude vliegmaat Rugier Timmer gesproken. Per mail dan wel, omdat elkaar ontmoeten op de strip er even niet in zit. We wisselde wat informatie uit omtrent “overland vliegen” en “thermieken”. Ik attendeerde Rugier op het boek over “Streckensegelflug” van Helmut Reichman.
Daarop kreeg ik onderstaand plaatje weer terug over “thermieken voor dummies”.


Rugier is architect en dat zie je prachtig terug in het perspectief tekenen en het mooie handschrift. Klik op de tekening voor een vergrootte versie.

Onderwereld – Water

Toen ik met Joop Evertse, mijn overland coach in 2009, een overland training deed, werd ik al fijn geattendeerd dat je soms goed op de “onderwereld” moet letten. Kijk naar beneden waar er overgangen zijn tussen “warme/koude massa”. Klik op de link voor het hele verhaal er over.Onderwereld – Bosrand

Afgelopen week kreeg ik bij mijn checkvlucht op de Duo weer een mooie les geleerd van Ruud Holswilder. Weer over de onderwereld, maar nu de “bosrand”. Er stond een behoorkelijke wind en het thermieken ging niet makkelijk. Vaak vliegen we op de “automatische piloot” een kijken welke wolk dichtbij staat. Dat werkte die dag niet. Ruud adviseerde me, om tegen de wind in, langs de bosrand te gaan vliegen. En inderdaad, daar kwam de thermiek los.

Ik maakte na korte tijd toch de keuze om op veilige hoogte op circuit te gaan, maar kreeg de feedback terug: “Je had nog links om, wind mee, kunnen draaien i.p.v. de gehele bosrand af te vliegen”.

Het hele leven is vol keuzes…. De oefeningen blijven leerzaam! Weer een leermoment….

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply