apr 26 2011

Vliegen met camerahouders

Publicatie van at 22:44 in Bijzonder

Bij het bergvliegen heb ik de afgelopen jaren filmopnames gemaakt. Daarbij maakte ik gebruik van een Sony Handycam (HD). Een dergelijk camera weegt zo’n 450 gr. Hij is niet door het ruitje van je cockpit te krijgen, maar weegt ook gewoon te veel om ergens op de kist te monteren….. De afgelopen jaren heb ik ook de NOS opnamen zien maken op terlet voor o.a. het programma klokhuis. Daar werd met behoorlijk grote (zware) camera’s gewerkt. Dat moet anders kunnen… In 2010 heb ik een CountourHD camera aangeschaft, die maar 150gr weegt, waarmee je prima van buiten af het zweefvliegen kunt filmen. Een waterdichte behuizing erbij, maakt het geheel af. In de Franse Alpen hebben we leuke opnamen gemaakt, waarbij we de camera gewoon in de hand vast hebben gehouden.

Winter arbeid – camera houders

In de winter periode heb ik de tijd genomen om over camera houders na te denken, die ik op een veilige manier kan gebruiken. Eerst maar eens tekeningen maken en concepten uitwerken.


Neus

Romp

Stabilo

Hiervoor heb ik meerdere ervaren mensen geraadpleegd. Ook hebben zweefvliegers gereageerd, door foto’s te sturen, die ervaring hebben met het vliegen met camera’s op de kist. Waarvoor dank! Eerst maar eens toestemming gevraagd aan de club, voordat ik aan het bouwen ga. De concepten worden goedgekeurd. Yes!.

Testen camera houders

Vandaag was het dan zo ver. Mijn eerste vlucht(en) met de camera houders. Eerst heb ik de montage door een instructeur van de club laten controleren en is de instructeur daarna meegevlogen.

Onder de romp

Onder de romp geeft een prachtig beeld van de start en de landing. maar ook het in en uitklappen van het wiel.

Het was de eerste vlucht met deze houder, dus de hoek waaronder de camera hangt was dus even ‘inschatten’. De volgende vlucht een beetje de camera hoger richten, zodat je met een ingeklapt wiel ook een stukje romp kunt zien.

Op de neus

Deze houder heeft me het meeste werk gekost. Maar het resultaat mag er dan ook zijn.

Op de vleugel

Vaak wordt een camera midden op de vleugel geplaatst. Hierdoor krijg je een groot wit vlak ik beeld. Ik wilde een camera houder maken, die een stuk voor de vleugel staat. Hierdoor krijg je een veel betere compositie van het beeld.

Op het stabilo

Toen ik advies vroeg over een camerahouder op het stabilo reageerde menig zweefvlieger bezorgd. Weet je wel wat je doet. Een terechte opmerking. Ik heb vliegers gewoon een camera op het stabilo zien plaatsen met tape. Zo’n verstoring wilde ik niet hebben bij het stabilo. Daarom heb ik van glasfiber een houder gemaakt, waarbij de camera zo’n 30 cm boven het stabilo geplaatst wordt. Tijdens het vliegen merk je er totaal niks van. Geweldig!

En nu…

In de aankomende weken wil ik nog wat ervaring opdoen met andere instellingen. Een kleine groothoek lens proberen, zodat er bij de camera op de neus een groter beeld zichtbaar wordt. Een script voor een korte film heb ik al in gedachten…..

4 responses so far

4 Responses to “Vliegen met camerahouders”

  1. Dingetjeon 27 apr 2011 at 16:48

    Ziet er goed uit. Ben benieuwd naar je films!

  2. Fredon 27 apr 2011 at 21:47

    Hallo,

    Interessant artikel! Maar als je op YouTube kijkt heb ik dit allemaal al gemaakt en gedaan. Voor zowel een 21 en een ASH25 heb ik vleugel en neusmallen.

    bergvliegen Aosta
    http://www.youtube.com/watch?v=PcuSp7FqICw&playnext=1&list=PLBE93D29083D5D3F1

    aerobatic Aosta Get the Wave
    http://www.youtube.com/watch?v=cwdFycGgh4g

    ATMOS SFEER
    http://www.youtube.com/watch?v=YEosFxnBaDw

    Mocht je meer willen weten kan je me altijd mailen.

    groet,

    Fred Pelder

  3. Rob de Vrieson 27 apr 2011 at 21:58

    Leuk om te lezen. Benieuwd naar je filmpjes.
    Rob

  4. Herman Peeraeron 28 apr 2011 at 12:28

    Je hebt zeer mooi werk geleverd! Het bewijs dat je op een veilige manier een camerahouder kan monteren op een vliegtuig.

    Grtz, Herman D-KEDR

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply