mei 25 2010

Overland met de DG505

Publicatie van at 23:18 in Overland

De afgelopen dagen heb ik het weer gevolgd via wetter-jetzt.de. Het belooft een prachtige dag te worden, al hoewel je in de loop van de “potientiele vliegafstand” ziet teruglopen. Snel maar even verlof regelen bij de klant. Gisteren de LS4 en de DG505 gecontroleerd. Alles in orde. Vliegmaat Rene heeft belangstelling om vanaf Terlet mee te vliegen, dus wordt het de DG505. Aan de club gevraagd of ik voor de eerste keer de DG505 mee mag nemen als “Pilot in Command” (PIC). Yes. Het mag! Bedankt voor het vertrouwen.

Sleepstart

Ik kies bewust voor een sleepstart, zodat ik 5 actuele sleepstart heb ik de afgelopen 90 dagen. Deze eis is nodig om in Duitsland met de LS3 te mogen slepen aan de zwaartepuntshaak. Na het ontkoppelen terug naar het wildviaduct, waar stijgen zat. De bel is niet echt wat ik er van verwacht en ga boven het veld het proberen. Daar is een goede bel die ons naar 1100m brengt. Op de grond discussies gehad met andere vliegers of we naar het noorden of zuiden zouden gaan. Ik hou me echter aan mijn eigen plan: Eerst bovenwinds zoeken en naar het gebeid toe dat wetter-jetzt had aangegeven als thermisch goed (Overijssel en Drenthe). Ik kan altijd nog windmee terug. Onderweg zien we verder.

Apeldoorn

apeldoorn-noord2 We gaan achter de andere DG505, PH-1357, van de SZT aan. Samen opvliegen. Bij Apeldoorn zuid aangekomen zit ik op zo’n 900m. Ik besluit toch maar wat bij te tanken bij de bel die op mijn pad ligt. De PH-1357 vliegt door. Ik wil toch in de bovenste band blijven. Daarna naar Apeldoorn noord. Ondertussen “teuge” in de LX7007 gezet. Altijd binnen glijbereik van…. Even later horen we over de radio dat de PH-1357 bij Teuge op 650m zit. Wij vliegen door richting Heerde. We komen elkaar later wel weer tegen…

De ijssel over

Met de wind van Noord-West, wil ik graag voor de IJssel langs vliegen naar het noorden. Tussen Heerde en Wijhe steken we over met bestemming Lemelerveld. Wat een prachtig gezicht, die slang van water in het landschap. ijssel2

Hoogeveen

hoogeveen2 Een van onze opties was het ronden van Hoogeveen of Veendam. Bij Hoogeveen aangekomen zien we dat de wolkenbasis naar het noorden, naar beneden gaat. Hoogeveen is goed herkenbaar aan het klaverblad (links onderin). Rechts aan de bovenzijde van de foto is vliegveld Hoogeveen te zien. We zien de wolkenbasis richting het oosten om hoog gaan. De koers wordt verlegd naar oosten. Op naar Duitsland.

Slagharen

Onderweg komen we nog langs ponypark slagharen. Over de radio is er nog even discussie tussen beide DG505’s wie boven Slagharen vliegt. Gelukkig hebben we de foto’s nog… Als je goed kijkt zie je de pony’s lopen! slagharen2

Bremen info

Richting Duitsland gaat de basis omhoog. Eerst maar informeren of de restricted area’s in Duistland actief zijn. Ten westen van Coevorden heb ik “Bremen info” opgeroepen, met de vraag of R37A en R37B” actief zijn. Nicht Activ is het antwoord.

Luier voor mannen…

Ik hoor vaak andere overlandvliegers dat een luier zo prettig werkt. Dat moet ik dus zelf ook ervaren, was mijn idee voor vandaag. Een proef exemplaar via de apotheek aangevraagd. Als proefkonijn heb ik lekker doorgedronken tijdens de vlucht. Mij kan toch niks gebeuren. Maar nadat we Duitsland ingevlogen waren begon ik toch behoorlijke druk op de blaas te krijgen. Tijd om die luier eens vol te krijgen….. Rene neemt de knuppel over. Maar je bent niet gewend om in je eigen broek te plassen. Ik krijg er geen druppel uit. De banden van de parachute zitten strak in je kruis. De riemen zitten strak over je blaas. Ogen dicht en concentreren……………. Eindelijk komen de druppels eruit. Je kunt het…. maar een echte opluchting is het niet. Niet alles is kwijt.

Via Stadtlohn naar Borken en verder

Snelweg 31 is een goed navigatiepunt, welke we gebruiken om naar Stadtlohn te vliegen. Het vliegveld ligt visueel in beeld. Borken wordt in de LX gezet als volgend “airport”. De afstand tussen de wolken wordt groter en vanuit het zuiden komt er een scherm aan. Op naar huis. Via Emmerich, aan de linker zijde gehouden, komen we bij Montferland aan. Daar krijgen we nog een prachtige bel die ons naar 1450m hoogte brengt.

Final Glide

final_glide2 We zijn zo’n 28km uit van terlet en hebben zo’n 300m over boven glijpad. Met een reservehoogte van 300m, in beide LX-en goed ingesteld, moet dat voldoende zijn. Dit doet me altijd weer denken aan onze vluchten in de bergen waar je aan heteinde van de dag zo heerlijk naar huis kunt glijden. Nu eens in eigen land. We komen netjes op 350m aan boven het veld. En meteen vlieg je in allerlei huis bellen.We kiezen toch maar voor de landing, want de (plas) nood is hoog.

Na een goede landing stap ik uit en ga heerlijk in de hei staan. De eerste minuut is van mij en geeft een prettig ontspannen gevoel in de onderbuik. Ik weet zeker dat deze hoeveelheid nooit in die luier had gepast…..

Vluchtgegevens

Ik had een dergelijke vlucht, als PIC op de DG505 weg, niet als een van mijn doelen staan voor 2010. Toch ben ik waanzinnig blij met de vlucht ! De oefening om in de bovenste band te blijven en de final glide, zijn wat mij betreft geslaagd. De vlucht gegevens staan op de OLC.
– afstand: 325km
– gemiddeld: 63km/h
barogram

One response so far

One Response to “Overland met de DG505”

  1. […] 25 mei j.l. heb ik een prachtige vlucht op onze DG505 gemaakt. Ik mocht voor de eerste keer met de DG weg, als “PIC” (Pilot-In-Command). Snel […]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply