apr 24 2009

Overland training

Publicatie van at 11:30 in Overland

Vandaag staat er een overland training op het programma. De afgelopen winter veel gelezen over het overland vliegen. Kijken of we dit in praktijk om kunnen zetten. Na een aantal overland coaches te hebben geprobeerd, of ze beschikbaar waren, komt ik uit bij Joop Evertse. Gelukkig, hij kan. Daar kijk ik naar uit.

Voorbereiding

Vanaf maandag 20 april heb ik via wetter-jetzt.de het weer gevolgd. Het belooft een mooi vliegdag te worden. Wel blauwe thermiek, maar een basis naar 2100m, aan de grens NL/DE. In de loop van de week wordt de voorspelling steeds minder. Wel worden er nu meer cumulus voorspelt. Op voorhand al tegen elkaar gezegd: “Als er een buitenlanding in zit; Geen probleem”.

It geat oan

De DG505 uit de hoezen gehaalt, maar de papieren beneden laten liggen. Voor mezelf toch maar een lijstje maken zodat er wat meer rust in de voorbereiding zit. Om 14:00 vertrekken we. Tegen de wind in de thermiek zoeken. Alleen maar zakkers. Dan maar naar de vertrouwde huisbel: de galgenberg. Vanaf 300m pakken we de boel op en gaan naar 1300m. De MC in de LX7007 op 1m/s gezet. De LX7007 laat maar beperkte set van “nearest airports” zien, waardoor “Borken” er niet 1-2-3 naar voren komt. Seeyou maar ingesteld op “Borken” en visueel, via Doesburg, naar Doetinchem vliegen. De wolken die voor me staan, zorgen er toch voor dat ik een iets afwijkende (wolken)koers vlieg. Ondertussen komt “Borken” weer boven water in de LX7007.

Borken

Na Aalten richting Borken. Van 1100m alleen maar zakkers naar 400m. Het gekozen plan, het industrieterrein van Borken, werkt niet. Terug richting het vliegveld Borken. Joop neemt even over en laat “zijn plan” zien. Het meertje ten zuiden van het veld geeft rimpels in het water. Bij de overgang van warme en koude massa moet de thermiek loskomen en in het verlengde van de wind zoeken en oppakken. Het plan werkt!

We komen weer op 1000m. We besluiten niet naar Stadtlohn en Lemelerveld te vliegen, maar bewust het wolken patroon (wat er van over is) te volgen (zoeken).

Dolfijnen – Van Bocholt naar Malden

Dat doet ons dus besluiten om richting Malden te vliegen. Seeyou en de LX7007 ingesteld en “op weg”. Ik krijg de opdracht om zuinig te vliegen. De MC waarde in de LX ondertussen maar op 0 gezet. Geen wolkje meer te zien. We gaan de industrie terreinen langs, via Ulft naar Doetinchem. Het dolfijnen gaat niet slecht. Deels op sollfhart ingesteld, anderzijds op MC ingesteld.

Stroombroek

Als de industieterreinen het niet doen, dan maar weer de “warme/koude massa overgang” proberen. Joop had het bij Borken zo mooi laten zien.
Ik zie “stroomboek” liggen, ten zuiden van Doetinchem. Nu lukt het mezelf ook om hier de thermiek op te pakken. Mooie oefening!

Bij de analyse van mijn vlucht, via de OLC en Google maps, zie ik dat later de “warme/koude massa overgang” nog een keer voorbij komt. Bij het knooppunt Ijssel/Rijn bij Pannerden, richting Malden. Toch leuk om zo je vlucht te bekijken.

Malden

Malden was makkelijk gevonden. Dit veld had al een keer gevonden via een navigatie vlucht met de motorzwever. Het “kruis” is goed te vinden. Kijkend naar boven (wolken) en beneden (veld, overgangen), beredeneren we dat de thermiek loskomt bij de overgang van Groesbeek en het bos. Het klopt weer. We krijgen een prachtige bel, die ons van 900m naar 1600m brengt.

Op naar Terlet

We gaan terug naar Terlet. Door het instellen van een LX en Seeyou gaat het dolfijnen niet zo netjes. Mijn vrouw zou zeggen: “Mannen kunnen geen twee dingen tegelijker tijd…”. Op dat soort momenten vlieg ik te langzaam. Dat soort dingen moet in de aankomen vluchten maar beter worden….
Het is 17:40 geweest en het raakt allemaal een beetje op. We pakken nog 2 keer een leuke bel van 1 tot 2m/s. Het zit er toch nog… Even bij Eerbeek het industrieterrein proberen. Ik pak het even niet op. Ik zie wel een mogelijkheid voor een laatste oefening.

Finalglide

Ik wil een final glide oefenen. Ik had een reserve hoogte van 300m ingesteld en heb nog 200m over in de LX. Lekker met 200km/h, in een streep, naar Terlet vliegen.

Even langs de A50 vliegen en sneller zijn dan de auto’s en afbuigen naar het Rozendaalse veld zodat we Gelderse Zweefvvliegclub niet storen bij het lieren. Terug naar normale snelheid en netjes op circuit. We landen met deze wind maar met 110km/h. Landing: OK.

Een “echte” overland vlieger zal zeggen “…dat is geen finalglide…”.
Voor mij was het een afsluiting van een prachtige oefenvlucht om overland te gaan.
En daar geniet ik nu van! Bedankt voor je tijd Joop!

Vluchtgegevens

De vlucht staat op de OLC. 4 uur vliegen en 200km ervaring rijker.

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply