jul 29 2008

Vliegen op “oud hout”….

Publicatie van at 23:12 in Bijzonder

Tijdens de vakantie in Tsjechie ben ik een dagje te gast bij de Drienerlose Zweefvliegclub (DZC), die een zomerkamp hebben op het vliegveld van Jicin (LKJC – 263 AMSL – 122.20MHz). Elk jaar organiseerd de DZC (en DAC) een zomerkamp voor haar leden. Gisteren is er mooi gevlogen. De weersverwachting voor vandaag is goed. Na zo’n 50 min. rijden arriveer ik bij het veld.

 

De zakkers van Jicin

We vliegen met een KA-7, met registratie nummer PH-821, zodat we het lesbedrijf van het zomerkamp niet storen. Zo kan ik ook ervaren hoe het vliegen is op “oud hout” is.



Eerst even proefzitten. Van Erik Engelsman, mijn instructeur van Terlet, krijg ik een briefing over de kist. Daarna in de rij. Ik mag starten, maar niet te steil starten (“knuppel naar voren” dus). Op zo’n 450 AGL komen we van de lier af. We kiezen voor de “zwarte akker” in het oefengebied om thermiek te vinden. De variometer geeft een dramatische -3m/s zakkers aan. “De zakkers van Jicin..”, zullen we maar zeggen. Na 5 min. staan we weer aan de grond. Dit soort ervaringen horen er ook bij. Een schrale troost: Andere vliegers hebben gelijksoortige ervaringen…..

 

De tweede poging

Met Erik aan de knuppel, gaan we naar boven. Dit geeft mij de gelegenheid Jicin van boven af te fotograferen.



“De zwarte akker” doet het nu weer niet… Structureel probleem. Richting de helling bij het plaatselijke kasteeltje krijgen we een rustig stijgen van 1m/s. De junior van de DZC zit vlak bij ons in de bel. We stijgen naar zo’n 1000m AMSL. Hoger komen we niet. Het lijkt of de thermiek hier ophoudt. Thermiek vliegen gaat prachtig. Je kunt goed langzaam in de thermiek vliegen, dus ook een kleinere draaicirkel. Menig kun je er zo er uit vliegen….. Steken is even wat anders, ik weet het.
30 minuten vliegen is een mooie tijd om een KA-7 ervaring op te doen. Ik mag de knuppel weer over nemen om de de landing te doen. Door onervarenheid laat ik toch gauw de snelheid er een beetje uit lopen. Terug naar de 90 km/h! De dubbele remkleppen werken effectief. Subtiel openen, was me gebriefd. Dat gaat prima. Op advies van Erik op tijd afvangen en afgerond. De eerste landing ging beter, maar toch een prachtige ervaring!

 

(Zweef)Vliegers zijn liegers

Na leuk vliegen, even tijd om leuk bij te praten. Voor mijn verjaardag had ik het boekje “Vliegers zijn liegers”, van Jan Breman, gekregen met korte (aangedikte) verhalen van vliegers. Zweefvliegers hebben soms ook die trekjes…
Onze sport moet veilig bedreven worden. We moeten ons aan voorschriften en veld/club procedures houden. En toch kennen we vliegers die “bijzondere manoeuvres” vliegen zonder daarvoor eerst instructie te hebben genoten. Laat staan dat men aanspreekbaar hier op is.
Onze discussie (stelling): “Het is krachtiger om aan te geven wat je fout hebt gedaan in je vlucht, dan er om heen te draaien of ‘het viel wel mee…’ “. Dat is pas zwakte. Als ik zelf kan aangeven wat ik heb fout gedaan, kan ik de volgende keer een betere vlieger zijn. Ik hoop dat je wat hebt aan het thema van ons gesprek.

 

DZC – bedankt!

De DZC (en DAC) wil ik bij deze hartelijk danken voor de leuke vliegdag en dat ik zo even kon proeven van een leuk zomerkamp in Jicin!. Ik ben benieuwd of er SZT-ers zijn die belangstelling hebben om volgend jaar mee te gaan en vanuit Jicin overland te gaan vliegen. Laat het weten!

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply