jun 27 2008

PH-765 – Tango Delta

Publicatie van at 20:41 in Bijzonder,Overland

De st. Zweefvliegers Terlet (SZT) heeft een nieuwe ASK-23 ingebruik genomen, met het registratie nummer PH-765 en call sign Tango Delta (TD). Het duurde even dat de papieren rond waren, maar vandaag was het dan zo ver. En wel op mijn standaard vliegdag….Grote foto – De PH-765 – Tango Delta

Ik mocht de kist inspecteren. Alles ziet er piek o bello uit! Yvette Lugtigheid had de eer om als instructeur de kist als eerste in te vliegen. Na ruim 15 min. kwam ze glunderend uit de kist.
Op de vraag “Wil jij ook even op deze kist vliegen….”, kon ik volmondig JA zeggen.

Een 23 is een 23…
Ja, ik weet het. Een 23 is een 23. En toch…..
Bij het instappen valt meteen de aparte elektronische variometer op van het merk “Peschges”.
Vanavond maar meteen de handleiding op internet opzoeken. Voor de rest is de cockpit meteen vertrouwd. De volume knop op de vario is snel gevonden, aan de rechterkant van de vario. Naar links klikken is zachter, naar rechts klikken is harder.Grote foto – Cockpit

Met wat cross-wind, even wat opsturen bij de lierstart. Kom met 400m van de lier af. Meteen naar rechts, het oefengebied in. De thermiek is verwaaid. Ovale bellen draaien. Het lukt me, door steil te draaien, de thermiek onderin op te pakken. Ik kom tot 700m. Ik moet eerst maar weer eens terug steken, om bij mijn veld te blijven. Tegen de wolken in “dolfijnen”, soms wel met 3 m/s stijgen.
Het steken gaat ook heerlijk! Met 120km/h steken, met 0 m/s stijgen/zakken. Niet dat dit aan de “nieuwe” kist ligt…., maar het is toch een lekker gevoel. In de thermiek kun je geweldig met de PH-765 draaien, met een snelheid van rond de 70km/h. De gele driehoek staat op 80km/h.

De volgende bel…
…blijf ik tot aan de basis draaien. Het lukt me om op 1300m uit te komen. Ik steek naar mijn favorite herkenningspunt “zandvlakte Ermelo”. Door de turblentie en stevige zakkers, ben ik wel wat voorzichtiger. Door de oefening van de afgelopen week, blijf ik netjes mijn eigen “wolken-koers” volgen. Linksaf, richting Doorwerth. Even “tanken” naar 1400m. Volgens mij werkt de vario-sollfahrt knop niet. Misschien eerst maar even uitzoeken. En weer linksaf naar Arnhem-centrum. De basis is goed en alle wolken “doen het” boven de 1000m. Even naar het Gelredrome. De wolken brengen me naar circuit Velperbroek. Na een uurtje vliegen vindt ik het weer prachtig. Ik heb weer geweldig genoten!

Terug naar het veld
Vanaf velperbroek, van 900m, naar Terlet. Even “gas geven” en 150km/h vliegen, net doen alsof er een final glide is. Gezien de tubulentie, ga ik niet harder. Ik kom aan op 700m! Even de kist aanvoelen.. Ik doe een overtrekoefening. De kist begint rustig te trillen en geeft netjes aan wanneer de overtrek ingezet wordt. Even opvangen en nog een keer. Hoogte genoeg. Dan nog maar een steile bocht draaien, na een veiligheidsrondje. Na een uur de landing ingezet. Ik wil de kist voor in het veld zetten. “Mission completed”. Ik ben weer een gelukkig mens !Ik hoop dat ik op mijn eerste solo overland de TD mag meenemen!

No responses yet

Comments RSS

Leave a Reply