jun 06 2008

Alles weer gratis…

Publicatie van at 22:48 in Overland

Vandaag weer een oefening overland gevlogen met Dick ter Sla.

De DG505 was voor 2 uur beschikbaar. Ik had deze week via www.wetterjetzt.de het zweefvliegweer in de gaten gehouden. Het belooft weer een mooie dag te worden.

Het begin
Alle begin is moeilijk. Zeker als het gaat om het begin van je vlucht. “Thermiek op pakken!”
Tot 700 a 800m was het verwarde thermiek. Daarna konden naar de basis van zo’n 1650m.
Plan de campagne: twee uur lang een wolken parcour vliegen. Op naar Apeldoorn.
De wolken basis bij Ermelo.
Onderweg naar Apeldoorn McCready ring vliegen oefenen. “Als er zakkers zijn, “gas” erop. Bij stijggers, langzaamvliegen”. We komen op zo’n 1350m aan bij Apeldoorn. Even een lekkere bel pakken, die ons weer naar de basis van 1700m. Op naar Apeldoorn noord.

Naar het oosten
We moeten rekening houden met onze vluchtduur van 2uur. Op naar het oosten. Daar staan de wolken goed. Volgende oefening: “Tegen de wind in ‘dolfijnen’ “. Bij tijd en wijlen hebben we 2 a 3m/s stijgen tegen de wind in. De kist gewoon “ophangen” tegen de wind in. Een heerlijk gevoel onder je kont, als je de lift voelt die de kist krijgt. Ik hoor Dick zeggen: “Alles weer gratis….”

Even boven het huis van een collega hangen. Maar van 1600m hoogte zie je niet zo veel op de foto. We komen nog wel langs de grasweide met “jeugd sentiment….”. Wat is het leven toch prachtig!

Op naar de plukjes
Op een gegeven moment moet je. Er zijn geen wolken meer op onze koerslijn. Dan maar doorsteken naar de plukjes die er staan. Welke plukjes zullen zich ontwikkelen tot een wolk?
Een plukje vormt een kleine driehoek. Erop af!
Een ligt stijgen van 1m/s is onze beloning. We krijgen er 100m bij. De volgende doet weinig. Een keer draaien en besluiten weg te gaan.

Didam
We komen aan bij Didam. Dat is voor mijn “jeugd sentiment”. Zo’n 11 jaar gewoond.
Rechts van van de vleugel (winglet), zie je de kerktoren. Op de voorgrond het industrieterrein.
Klik op de foto, voor een grotere versie.

Lege accu’s
Vandaag is het de dag van de slechte voorbereiding. De accu van de foto camera is nu leeg. En ook de PDA met Seeyou “merkt” dat de externe accu leeg is. Volgende keer maar “effe checken” van te voren. Gelukkig houdt de PDA het de hele vlucht vol op zijn eigen batterij.

Seeyou
Als beginnend overland vlieger moet je niet met Seeyou vliegen, hoor ik menig overland vlieger zeggen. Ik deel deze mening niet (geheel). Primair gebruik ik Seeyou tijdens de vlucht als logger. Niet alle aandacht moet aan Seeyou opgaan (daar ben ik het mee eens). Daarom is het ook mooi om met z’n twee-en te vliegen.
Na een vliegdag de vlucht “aanbieden” bij de OLC en je krijgt een leuk plaatje van je vlucht. Maar ook eens de vlucht “langs lopen”geeft goed inzicht. “Heb ik nu goed gevlogen, zoals langzaam bij stijgers en sneller bij zakkers.” Dit helpt mij bij zelf-analyse van de vlucht.

Final glide
Het is 13:45 en we zijn bijna terug. Even nog een 3m/s bel pakken in Arnhem-zuid op 1200m en naar 1700m. Dick wil even “gassen” en een mooie final glide inzetten. De LX7007 geeft aan dat we voldoende reserve hoogte hebben. vervelend is dat de LX voorin en achterin afwijkend ingesteld is qua reserve hoogte. Seeyou, als backup, brengt uitkomst. We komen netjes 330m aan boven het veld.

Het was weer een prachtige overland vlucht met veel oefen momenten.
Alles was weer gratis! De afrekening van de thermiekminuten volgt nog….

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply