jun 03 2008

luchtvaartmeteo.nl, gebruik het!

Publicatie van at 23:25 in Weer

Ik bemerk, nu ik mijn GPL heb, dat ik meer belangstelling voor het (zweefvlieg)weer krijg.
Helemaal nu het overland vliegen steeds meer mijn ding aan het worden is…

Op de briefing van st. Zweefvlieger Terlet (SZT), op de vrijdag meestal verzorgt door Arie Barendrecht of Yvette Lugtigheid, wordt de website van www.luchtvaartmeteo.nl onder de aandacht gebracht.
Als zweefvlieger ben je lid van de KNVvL. Met je lidnummer kun je (gratis) inloggen. Gebruik het dan ook, is het advies van de instructeurs. Het inloggen gaat als volgt:

Ga naar : www.luchtvaartmeteo.nl
Please enter your ID : KZ<lidnummer met 6 cijfers>
Password : ACHTERNAAM

 

Change Password
Het is raadzaam om als eerste je wachtwoord te veranderen.

Welke informatie is nu interessant?
Als zweefvlieger ben ik in een aantal zaken geinteresseerd. Klik op de plaatjes voor een vergrote versie van de afbeelding.
Glider Forecast
Via OPMET (Operationele Meteo), kies je voor “Region” rechts boven in. In het veld “product”, kies je voor “Glider Forecast” en daarna op “Show” drukken. Het rapport geeft je o.a . informatie over thermiek verwachting (hoogte en sterkte).


Temp profile
Via het menu te selecteren. Meestal is alleen de “location” “Bergen” beschikbaar. Een mooie PDF geeft de temperatuur verloop afgezet tegen de hoogte weer. De rode lijn geeft het temperatuur verloop weer, afgezet tegen de luchtdruk (resp. hoogte). De blauwe lijn geeft de dauwpunt temperatuur weer. Mogelijke inversie(s) zijn goed af te lezen. In het midden zijn de “windvaantjes” te zien, die de windricnting en sterkte weergeven, tegen de hoogte afgezet.


Time series
Ook via het menu te selecteren. Dit rapport geeft de 48 uurs verwachting voor een regio.
De groene lijn geeft het temperatuur verloop weer gedurende de dag. De blauwe stippellijn geeft het verloop weer van de dauwpunt temperatuur. Een eenvoudige regel “(temperatuur – dauwpunt temperatuur) * 120m”, geeft een indicatie van de hoogte van de wolkenbasis.
Zaken als “windrichting” en “wolken (%)” geven ook belangrijke informatie voor de zweefvlieger.
Overweeg om de rapport voor meerdere regio’s te bekijken, afhankelijk van de windrichting.



Surface(EUR)
Dit rapport geeft een overzicht van de hoge- en lage drukgebieden in Europa. De isobaren verklappen of er veel (veel lijnen, dicht bij elkaar) of weinig (weinig lijnen en ver uit elkaar) wind is. Ook het type front is af te lezen.



Weather radar
Veel Nederlanders gebruiken dagelijks “www.buienradar.nl” om te kijken of er wel of niet neerslag komt. Via deze site is een uitgebreide variant beschikbaar! Via de menu optie “weather radar”, kies bij “view mode” de optie “Advanced loop” en druk op “show”. Hier kun je diverse opties aanvinken, die dynamisch aan het plaatje worden toegevoegd. Te denken aan “bliksem radar” of “hoofdwegen netwerk”.



In een volgende bijdrage zal ik proberen meer uitleg te geven over de diverse plaatjes.

Reacties uitgeschakeld voor luchtvaartmeteo.nl, gebruik het!

Comments are closed at this time.