jul 02 2011

GeZC: Mijn eerste dag….

Publicatie van at 14:40 in Avondvliegen,Terlet

Een zeeman wil varen. Een ruiter wil paardrijden. Een zweefvlieger wil……. vliegen!
In ben mijn “zweefvlieg leven” bij de SZT begonnen, omdat ik door de weeks les kon nemen. Andere clubs faciliteerde deze dienst toen nog niet. Na het halen van mijn brevet wilde ik overland leren vliegen. Dit faciliteerde de SZT beperkt tot niet. Ik heb geprobeerd bij te dragen, door mee te organiseren, maar daar heb ik uiteindelijk weinig ruimte voor gekregen. Dat is o.a. reden geweest dat ik lid ben geworden van SFG Duisburg. Hierdoor heb ik mogelijkheden gekregen om te ontwikkelen op het gebied van overlandvliegen en bergvliegen. Door deze stap kan ik nu Ventus 2cT en DuoDiscus-T vliegen.

De afgelopen maand heb ik niet kunnen vliegen bij de SZT. Ik zie ook geen vooruit zicht dat dit nog gaat gebeuren. Ook op de vergadering van de VBSV kreeg ik signalen dat er niet naar “doelgroepen” wordt gekeken, maar met een eigen agenda. Een niet vliegende vereniging. Belangen behartigen van deelnemers. Er zijn plannen voor een vliegende vereniging, maar dan worden de kisten waar ik graag overland op vlieg (2x DG505 en LS4) gesaneerd. Ik concludeer voor mijzelf: Er is voor mij geen basis om te blijven, ondanks de vele vrienden en contacten die ik er heb. Verdrietig.

Lid Gelderse Zweefvliegclub (GeZC)

Ondanks dat ik lid ben SFG Duisburg, wil ik lid worden van een club “dichtbij”. Zeker op, voor mij, het mooiste veld van Nederland: Terlet. “Veranderen” van club vinden mensen moeilijk. Ik ook. Je weet wat je nu hebt en je weet niet wat je krijgt. Onbekend maakt onbemind. Ik denk dat dit ook een reden is waarom veel mensen “blijven zitten waar je zit…” hanteren. Omdat ik graag me verder wil ontwikkelen in het overlandvliegen (en bergvliegen) lijkt mij de Gelderse Zweefvliegclub de beste keuze. Vandaag ben ik lid geworden!Mijn eerste dag….

Ik ben vandaag ook meteen voor het eerst naar de Gelderse strip gegaan. Eerst naar het clubhuis. Samen koffie drinken en kennis maken. De vriendelijkheid valt me op. Ik was bang, met mijn afkomst (SZT), dat er vreemd naar je gekeken zou worden. Niks van te merken…. De lijst met vliegers wordt opgesteld en de kisten die meegaan worden besproken. Ik kan een ASK21 meenemen, samen met vliegmaat Dick, en op de strip opbouwen. Het gaat allemaal gemoedelijk en de “senioren” geven hier en daar advies bij het opbouwen. Prima. Bijna alles opgebouwd en de aanhangers kunnen weer dicht.Strip

Ook de strip merk ik een goede sfeer. Ik kan rustig meelopen en meehelpen. Hier en daar zijn de procedures iets anders. Bijvoorbeeld een ASK21 gaat aan een bruin breukstuk omhoog, waar ik “zwart” gewend was. De breukstuk kabels (blauw, bruin, zwart) worden netjes in een houten koffers bewaard. Ordelijk. Spreekt me wel aan.
Ik heb met diverse mensen gesprekken. Wat me opvalt: We hebben het samen over dezelfde passie: “Zweefvliegen”! Moeilijke gesprekken over uit welk nest je komt zijn er niet. Daar was ik wel bang voor. Dit geeft me een enorm goed gevoel.

Vloot

De GeZC heeft ook een prachtige vloot. 2 ASK-21 en 2 ASK23’s voor het lesbedrijf. Een 3 tal LS4 toestellen voor overland vliegen en een LS6. Maar ook 2 prachtige Discus CS toestellen behoren tot de vloot. Zie hier onder afgebeeld.
Een DuoDiscus is beschikbaar voor 2 zitter overland vluchten.

Een nieuw begin

Ik zie deze dag als een nieuw begin. Het oude heeft niet afgedaan, maar een nieuw periode breekt aan. Zo voelt het aan. Vandaag nog niet gevlogen, ondanks dat het 2 keer is aangeboden door chef-instructeur Piet. Ik heb er zelf voor gekozen om nog niet te vliegen. Om 16:00 diploma uitreiking van mijn dochter Pauline! En dat gaat voor. Ik heb vertrouwen in de toekomst. Ik zie uit naar de volgende dag met de eerste (check) vluchten.

8 responses so far

8 Responses to “GeZC: Mijn eerste dag….”

 1. Ruudon 02 jul 2011 at 21:07

  Van harte welkom bij de GeZC, Peter.
  Ik hoop dat je er dit jaar nog vele mooie vluchten kan maken.

  Met vriendelijke groeten,

  Ruud

 2. Rob de Vrieson 02 jul 2011 at 22:52

  Leuk om te lezen. Vooral met zo’n invalshoek. Veel succes met het vliegen bij de GeZC. Zo kan het dus ook. En gefeliciteerd met je dochter.
  Rob

 3. Martin Peterson 03 jul 2011 at 10:22

  Van harte welkom! Hopelijk vinden alle voormalige SZT vliegers weer een club waar ze zich thuisvoelen. Tenslotte delen we dezelfde passie.

  Martin

 4. Franson 03 jul 2011 at 14:09

  Hoi Peter, dat klinkt goed voor je! Blij dat je weer plezier hebt in het zweefvliegen. Groet, Frans

 5. Ronaldon 04 jul 2011 at 21:44

  Hoi Peter,
  Wat een verademing om zo’n positief stuk te lezen! Ik weet zeker dat je met je enthousiasme en ondernemingszin een goede aanwinst voor de club bent!

  Ronald

 6. Aukjeon 05 jul 2011 at 11:44

  Kijk dat is nou eens een leuk bericht!
  Ik heb zelf naast mijn lidmaatschap bij de ZCR op Deelen vorig jaar ook als volledig lid bij de SZT gevlogen omdat ik vanwege mijn kinderen niet altijd in het weekend kan vliegen. In het verleden vanwege verhuizingen ook van andere clubs lid geweest. Zelf nooit iets gemerkt van zweefvliegers die problemen hebben met bij welke club je eerder hebt gevlogen oid. We zijn met allemaal zweefvliegers onder elkaar en bezig met dezelfde geweldige passie en zo hoort het ook.
  Overigens heb je aan de Gezc een hele leuke gezellige club dus je verhaal is voor mij als DDWV bij de Gelderse dus heel erg herkenbaar!
  Ik wens je veel vliegplezier bij onze zusterclub!

 7. Dick ter Slaon 06 jul 2011 at 20:55

  hee Vliegmaatje,
  Leuk stukje en ik deel je ervaring.
  Alleen dat ophemelen van de prachtige vloot………..
  Mwahh….ben je onze vluchten op die 2 fijne DGs 500 nu al vergeten?
  CU
  Dick

 8. Eddyon 24 jul 2011 at 17:53

  Het is alleen jammer dat deze club niets van TMG wil horen, nu moet ik vele kilometers over de weg om de combinatie TMG/zweefvliegen te kunnen behouden.
  En dat terwijl ik hemelsbreed 6 km van Terlet af woon.

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply